söndag 23 september 2012

Årets sista multepass?

Denna höst går nog till historien som en av de sämsta vädermässigt. Knappt fiskbart väder någon dag. Därför var suget på topp när vinden äntligen la sig. En kall nordan gjorde dock att förväntningarna hölls nere.

Väl på plats så skrämmer jag iväg en multe nästan direkt när jag kommer fram till vattnet så multarna är kvar och pulsen stiger lite! Nu börjar några timmar intensivt smygande och fiskande. Det visar sig att det var redigt mycket multe inne. Nästan mest under hela året men kylan gjorde fisket trögt. Det var ett antal fiskar som tog begagnade brödbitar i ljudliga "färna-hugg" och ett antal multar var framme och puttade på brödbiten med krok i. En av multarna kom plogande i full fart med sikte på brödbiten med krok i. Det blev en riktig svallvåg så man nästan blev rädd och tog tag i spöt med båda händerna. Det hela slutade dock med att multen puttade brödbiten en halvmeter med stängd mun och så var det roliga över. Men häftigt var det!

En annan episod var på tillbakavägen till bilen. När jag smög längs vattenkanten så såg jag plötsligt en fena ca 5m från mig. Det såg inte ut som multe utan snarare öring. Jag pendlade ut brödbiten och då visar fisken stjärtfenan. Multe igen! Fisken börjar dutta flera gånger på betet och simmar ifrån lite, vänder och sen tillbaka och duttar lite igen. Ytterligare fiskar slår följe och slutligen har jag ca 5 fiskar som alla står någon dm från brödbiten och tittar. Nappar gör de dock inte! Allt utspelar sig några meter från mig medans jag hukandes försöker undvika att skrämma fiskarna.

Så det blev ett spännande och rogivande pass ändå. Hände saker hela tiden! Troligtvis var dock detta sista passet för året. Det är lovat blåsigt väder till veckan och det känns som om multarna nu börjat vandringen mot varmare vatten då vi såg fisk på nästan alla platser vi besökte idag.

Men det kanske finns en liiiiiiten chans även nästa helg? Säkert står man vid vattnet även då och hoppas att fisket inte är över än!