söndag 15 december 2013

Julmaten fixad!

Traditioner är till att följas och därför blev det ett pass i Vättern för att försöka få lite lax och röding till julbordet.

Upp tidigt och ca 08:00 sjösatte jag och Juha i ett blåsigt och regnigt Karlsborg. Det gick riktigt grov sjö när vi lämnat den skyddande Karlsborgsviken så ett tag funderade vi på att vända tillbaka och vänta några timmar på bättre väder. Vi tog dock beslutet att försöka ta oss ner till Granvik för att fiska lite i lä där. Några timmar senare var vi på plats och fick i snabb följd några tomtar (lekrödingar) samt en röding på ca 55cm som var blank och fin. Halva uppdraget utfört iaf!

En kvart senare small det dock rejält i ena stackade spöt och en lax började streta emot i andra änden. Kallt vattnen och rutinerad fiskare (Juha) gjorde dock att laxen snart låg i båten. Julmaten räddad!




 Då klockan började närma sig ett och vi hade en bra väg tillbaka så togs beslutet att börja trolla tillbaka till Karlsborg. Inget hände dock innan vi rundade Axstål då en liten smällfet öring small på och lyckades trassla hela högra sidan. Humöret sjönk då betydligt på oss och att stå i grov sjö och försöka knyta tackel med fingrar blöta och stela som prinskorvar lockade inte. Så beslutet togs att avbryta. Vi hade ju lyckats med uppdraget och mer fisk behövdes inte.

 Det var gott att komma in i hamnen medans det fortfarande var ljust. Vi kunde i lugn och ro ta lite kort, packa i ordning inför hemförd och dessutom äta upp den sista maten.





Dagar som den här så känns båtens fortsatta existens på en skör tråd. Dagen efter känns det som om man festat hela gårdagen med träningsvärk i benen samt att ögonen känns som om man sovit i ett grustag. Kläder och fiskegrejer ligger överallt i lägenheten för att torka. Hade någon velat köpa båten inne vid rampen igår så hade den nog gått billigt...