onsdag 17 augusti 2016

Gösfiske i Mjörn

Efter nästan 10 års frånvaro så var det äntligen dags för ett fiskepass efter gös i Mjörn. Under några år körde jag och Mikael Johansson flera pass i veckan efter stor gös i sjön. Så det var lite nostalgi när man plockade fram alla göswobbler och annat djupt inne i fiskegömmorna.


Vi startade från Varberg under eftermiddagen och passerade Wollmars för inköp av fiskekort mm. Därefter bar det av till sjösättningsrampen i Alingsås där vi möttes av ett nästan spegelblankt Mjörn. Efter en kort båttransport så riggades spöna och vi började sedan sakta tuffa den klassiska rundan förbi Högholmen, runda Bokö och därefter ner mot Sunnerö.


Inget hände förrän lite efter 23:00 då en liten gädda fick smak för ett av betena. Ingen gös dock och vi började misströsta lite. Berodde detta på vädret eller hade alla nissar (Nils Master) glömt hur man simmade? Som tur var blev vi inte helt lottlösa. 23:45 fick vi äntligen upp normalstor gös.

Det märks att tekniken för gösfisket ändrats under de sista åren. När vi åkte ut så låg det småbåtar på i princip alla kända gös-grund. Så var det inte förr då de flesta istället körde trolling. Nu gjorde det oss inget då vi i princip var ensamma efter mörkrets inbrott.


Ett fantastiskt fint fiskepass blev det i alla fall. Att glida fram i månskenet på ett spegelblankt Mjörn...Det är inte mycket som slår det (om det bara kunde nappat lite mer...). Vi lär säkert återkomma fler gånger.