lördag 20 november 2010

Multe på mitt vis (med film nedan)

Trots att jag har bott i Varberg hela mitt liv, så dröjde det ända till 2008 innan jag gjorde mitt första försök på multe. Efter att ha vadat ut i vattnet och stått där i flera timmar så missade jag första multen som högg men den andra lyckades jag kroka och efter en hård kamp landa. Tror vikten var 3.6kg. Redan på kvällen gjordes ett nytt försök och då lyckades jag kroka en ännu större på 4.2kg och jag var fast! Det var tider det!



Nu började ett hektiskt arbete där alla lämpliga fiskeplatser mellan Halmstad och Kungsbacka undersöktes. Först användes Eniro där flygfoton gav mycket information om hur kusten såg ut. Därefter gjordes personliga besök där alla platser undersöktes noggrant med kikare mm.


En typisk multeplats.

Efter denna inledande multe-tur så har jag utarbetat en egen teknik när det gäller att fånga multar. De flesta som fiskar multe gör det idag i hamnar och andra platser där multen stryker omkring. Jag har istället jagat multen på grunt vatten, och då menar jag riktigt grunt! Tidvis på endast 15-20cm djup! Det är otroligt spännande att smyga på riktigt stor fisk man ser och försöka placera sig inom kasthåll. Ofta får man krypa och åla sig fram till fisken och därefter försöka svinga ut bröd-betet försiktigt utan att skrämma fisken. Saken blir inte lättare då fisken är otroligt skygg och vaksam. Svårigheter med att vädret sällan är bra och att fisk sällan är inne gör bara utmaningen större. Men man blir rikligt belönad de få gånger allt lyckas! Starkt beroendeframkallande kan man lugnt säga!

Jag använder ett MP Specialist 12 fot samt en rulle av typen Shimano Twin Power 2500 med 0.10 Power Pro försedd med ca 2m 0.22 fluorcarbon som spets. Slutligen en liten hullinglös trekrok och en liten brödbit. Det är allt! Filmen nedan visar en av fångsterna. Jag ligger på magen på stenarna och krokar en multe på insidan av en liten stenbank endast 3-4m från spöspetsen. Sen börjar kampen inne bland stenarna…Inget lämpligt område för tunna linor direkt. Som tur är så får multen en stor tångruska över sig och paralyseras då den inget ser. Så jag chansar med håvningen som lyckas. Kameran tappas dessutom i vattnet men den är vattentät så det gjorde inget.

Filmen hittar ni här:
Multe090705v2.wmv

Jag har ett antal multefilmer till som troligtvis kommer upp här på bloggen så småningom. Allt för att göra vintermörkret lite ljusare och längtan till sommaren lite kortare! Snart är vi där igen!

7 kommentarer:

Patrik sa...

Grymt kul med film. Intressant att multefiske i andra miljöer än det jag är van vid. Undrar om vi inte träffade på varandra i en hamn i Gbg-området i somras under multefiske förresten?

Berra sa...

Kan nog vara så. Var i Göteborg några gånger och rekade. Var dåligt med multe i mina trakter detta år och har i efterhand fått reda på att en nätfiskare fiskat hårt hela sommaren strandnära. Det har tagits multe i Glommen men inte norröver. Nu har han dock åkt fast så vi får hoppas på nästa år.

Patrik sa...

Då var det säkert du, har för mig du sa att det var problem med nätfiskare när vi träffades.
I mina trakter var det tidvis bra med multe tycker jag. Dock var det dåligt med dom riktigt stora (5kg+) i år.
Skall se om jag kan hitta några ställen multarna håller till på utanför hamnarna i sommar, hade varit skönt att kunna drilla dom på lite öppnare vatten.

Benny sa...

Rolig film, tack för den! Verkar både starka och snabba, multarna.


team-safari.blogspot.com

Haze sa...

Tjena Berra! Bor själv i Varberg sedan ett par år och ser väldigt lite multe här. Har fiskat lite multe i Halmstad och tappat ett par fina där. Där nere är det mycket multe överallt. Har själv aldrig fått multe i Sverige men en satsning kommer snart. Tycker att det verkar grymt kul med smygfisket på grunda vatten påminner lite om smygfisket på stationär öring i rinnande vatten :) /Hasse

Unknown sa...

Väldigt intressant det me multen och jag har jagat en del själv och lyckats få den 2ggr bara,har även en film på youtube där jag fick en av misstag och hade ingen håv och dyligt.

http://www.youtube.com/watch?v=tD5nl4HZNtU

(en del stavfel hehe och det va linor och bojar å annan skit så det va svårt och jag var inte berädd på en multe)

Jag är lite nyfiken på hur du har krok och bröd osv och skulle mer än gärna dela med mig av bra ställe med 4-7kg multar i mängder i gbg och även får reda på lite tips av dig om hur man tar den

MVH Micke

Jörgen sa...

Kameran som du använder är en VIO POV? vilken modell? Jag har funderat på att skaffa en POV.HD till mitt fiskefilmande.