söndag 24 juli 2016

Var är alla multar?

Nu när man kommit halvvägs in i multe-säsongen så måste man fråga sig var alla multar är. Sedan slutet av maj så har både jag och Tobias (Team Glommen) tillbringat nästan all ledig tid med att spana efter multar. Hittills har vi fått var sin fisk på ca 60cm och de gånger vi sett fisk att fiska på kan räknas på ena handens fingrar. Jämför man med för några år sedan så borde man nästan vara uppe i tvåsiffrigt vid detta laget.


Det som är lite skrämmande är att trots att vi idag har många mer platser att kontrollera så är det helt tomt överallt. Vi har på många säkra platser inte sett en enda multe hittills i år! Hamnar som de sista åren varit säkra platser att se fisk på har hittills inte givit en synlig fisk. Jag tror att jag betat kroken vid tre fisketillfällen hittills i år...det är för dåligt!!!


Vad detta beror på kan man bara gissa. Yrkesfiske i Sverige eller nere på kontinenten kan vara en orsak. Tyvärr är det inte bara vi i Sverige som upplever samma sak, även i Danmark har man märkt att multarna minskat drastiskt i antal. En annan orsak kan vara att miljön nära land förändrats till det sämre och att multen nu går längre ut. Mot detta resonemang talar att vi inte heller ser fisk i hamnar där det normalt är djupare samt mer strömmande vatten.


Då multen lyser med sin frånvaro så har jag och Tobias nu funderat på alternativ till multen och ett första försök gjordes därför på Havsabborre utanför Ringhals. Det tog ett tag innan Tobias lyckades knäcka koden med vilket bete som gällde för dagen. Första fisken vägde retliga 970gr som följdes av några mindre. Vi fick dock blodad tand så nya försök kommer göras framöver. Då med lite annan utrustning.

Inga kommentarer: