lördag 23 september 2017

Multe i grevens tid

Jag hade egentligen givit upp multefisket för i år. Saknaden av multar har varit total och jag har för mig att jag knappt fiskat på någon fisk ens. Suget fanns dock och när Tobias fångade sin första för några veckor sedan så tändes ett litet hopp. Vädret har dock satt käppar i hjulen fram tills idag då vädret var perfekt.

Trots att vi nu var sent i september så köptes en ny brödlimpa. Vet inte hur många det blivit i år men det är många...Bilen körde nästan själv till fiskeplatsen och jag började spana efter fisk. Perfekt väder med lite molnigt och helt vindstilla gjorde det lätt att se eventuell fisk. Det skulle dock dröja till sista platsen innan jag lyckades se några fiskar.

På denna plats brukar vi se fisk sent på säsongen. Dessa brukar dock vara omöjliga att ta. Med fisk inne på 15-20cm vattendjup i princip framför fötterna så började jag fiska obekvämt hukad liggandes på en sten i vattenkanten.

Multarna verkade cirkulera och återkom till platsen med jämna mellanrum. Efter någon timme puttade en av multarna brödbiten ca 20cm under vattnet. Vis av erfarenhet visste jag att multen inte tagit utan väntade. Mycket riktigt gjorde multen en cirkulär rörelse på ca en meter och återkom och tog brödbiten.

Mothugget satt perfekt och fisken svarade med ett kraftigt plask och en hård rusning ut mot djupare vatten. Drillningen blev som vanligt ett ställningskrig med lite givande och tagande innan fisken kunde håvas. Årets första multe! Äntligen!

Fisken mättes snabbt till 63cm och vägde 3,6kg. En av de fetare multarna jag fått! Tyvärr gör inte bilden fisken rättvisa men man ser att den inte är slank direkt.


Att det skall dröja ända in i september innan både jag och Tobias får våra första fiskar borde väcka frågan var alla multarna tagit vägen? Som det är nu så fångas det ju mer tonfisk i Sverige än multar! Rapporter från Göteborg i norr till Malmö i söder talar samma språk. Inte en multe på platser som förr innehöll massor med fisk. Vad detta beror på är det dock ingen som har något svar på. Strömmar som ändra sig? Sämre kustnära miljö? Hårt nätfiske? Att kärnkraftverket Barsebäck stängts? Ingen vet...

Nu skall vi inte ge upp riktigt än men om det blir lika trögt nästa år så blir det nog lite annat fiske för vår del. En fisk på en hel säsong...lite mer hugg och drillningar vill man nog ha.

Inga kommentarer: